home camperinfo contact english

     Camperbouw Holland is een handelsnaam van CB Camper Bouw B.V.              Telefoon: 0174 - 31 00 85                                      E-mail: info@camperbouw.nl

BPM


Hoeveel BPM

Bij de eerste tenaamstelling van een auto in Nederland wordt Belasting op Personenauto's (BPM) geheven. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van diverse factoren. Zo is onder andere de soort motor van belang, het energielabel en of er sprake is van een hybride auto.


Prijsopbouw van een auto

Bij de berekening van de BPM gaan wij uit van de Netto CatalogusPrijs (NCP) Deze prijs is de basis voor de belastingen op een auto. Over de NCP wordt BPM berekend (40%) en over de NCP wordt ook BTW de berekend. Er wordt dus geen BTW over BPM berekend ofwel er wordt geen belasting over belasting geheven.


Wanneer krijgt u te maken met afdracht BPM

Normaal gesproken zult u niet snel te maken krijgen met de afdracht van BPM. Wanneer u een auto koopt bij een dealer dan koopt u deze auto voorzien van kentekenplaten en is de BPM al betaald. U betaalt de dealer, de dealer betaalt de importeur en de importeur draagt de BPM af aan de staat.

Wanneer u echter een gebruikte bestelauto koopt (grijs kenteken uitvoering) moet u na ombouw tot camper zelf de BPM afdragen.

Eerst dient de auto aangeboden te worden bij de RDW. Daar wordt een technische keuring toegepast (vergelijkbaar met een APK keuring) en gekeken of de auto voldoet aan de eisen voor camper. Wanneer dit in orde is krijgt u papieren mee voor de douane waar vervolgens de aangifte BPM gedaan wordt. Na betaling van het BPM bedrag worden de papieren doorgestuurd naar de RDW en ontvangt u het nieuwe kenteken, met vermelding kampeerauto, thuis. Daarna zal het kwarttarief voor de motorrijtuigenbelasting worden toegepast (=1 kwartaal betalen, heel jaar rijden)


BPM Afschrijving

De BPM wordt berekend over de nettocatalogusprijs van de auto incl. opties en excl. de ombouwkosten tot camper. Dus het interieur wordt niet meegeteld.

Op de nettocatalogusprijs past u het BPM-tarief toe. De uitkomst wordt het bruto BPM-bedrag genoemd. Voor gebruikte auto's  geldt een kortingsregeling. In dat geval kunt u het bruto BPM-bedrag nog verminderen met een bepaald percentage.


Nettocatalogusprijs bepalen

Uitgangspunt voor de berekening van de BPM is de nettocatalogusprijs van de auto. De nettocatalogusprijs is de catalogusprijs, inclusief accessoires, verminderd met de BPM.


Dus: Nettocatalogusprijs = catalogusprijs - BPM


Om de nettocatalogusprijs te bepalen, moet u eerst de catalogusprijs van de auto weten. Met catalogusprijs wordt bedoeld: de in Nederland geadviseerde verkoopprijs op het tijdstip dat het motorrijtuig voor het eerst in gebruik werd genomen. De catalogusprijs wordt door de importeur vastgesteld. Informatie over de catalogusprijs van een motorrijtuig kunt u krijgen bij de importeur of een dealer, Bovag, RDW of ANWB.


Klik hier voor de BPM Afschrijvingstabel (in PDF)

 

casco's 4x4 campers complete inrichtingen truckinnovatie racesport